POP poli Gelre ziekenhuizen Zutphen

Heb je een kinderwens of ben je zwanger, maar ben je heel somber, angstig en/of in de war. Dan kun je na doorverwijzing van een zorgverlener terecht in de POP poli van Gelre Zutphen. Hier hebben verschillende zorgverleners hun krachten gebundeld om je vóór en tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed zo goed mogelijk te ondersteunen. Daardoor krijg je de beste specialistische zorg voor jezelf en je (ongeboren) baby.

POP poli staat voor Psychiatrie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde) poli. Deze poli is bedoeld voor vrouwen met een kinderwens en voor zwangeren die:

 • psychiatrische of psychische klachten hebben (gehad);
 • medicijnen gebruiken tegen psychiatrische of psychische klachten;
 • verslaafd zijn aan alcohol, drugs en/of medicatie;
 • zich in een complexe psycho-sociale situatie bevinden;
 • erg bang zijn voor de bevalling

Je komt bij de POP poli omdat je (huis)arts, verloskundige of andere zorgverlener (bijvoorbeeld een fertiliteitsarts of een psycholoog) je heeft doorverwezen. Je komt eerst bij de gynaecoloog. Hij of zij regelt een afspraak voor je bij de psychiater van GGNet of  bij de kinderarts als je ongeveer 30 weken zwanger bent en je medicatie of drugs gebruikt.

Gynaecoloog

Als je zwanger bent of wilt worden, dan bespreekt de gynaecoloog met je of je extra begeleiding of behandeling nodig hebt tijdens je zwangerschap, bij de bevalling en/of in het kraambed. 

Psychiater

Samen met de psychiater van GGNet inventariseer je  jouw  psychiatrische klachten die een relatie hebben met je kinderwens of zwangerschap. Ook bespreek je samen of jouw medicijnen (die je gebruikt voor je psychische klachten) tijdens je zwangerschap kunt gebruiken. Als het nodig is, kijkt de psychiater in overleg met je naar een passend alternatief. In overleg met jou wordt ook bepaald wie je begeleidt:

 • je eigen psychiater of psycholoog;
 • de psychiater van GGNet;
 • de consultatief psychiatrisch verpleegkundige.

Kinderarts

Ben je een (zeer) jonge moeder? Of gebruik je medicijnen of middelen (drugs)? Dan wil de kinderarts je voor de geboorte van je kind graag spreken. Zo’n gesprek met de kinderarts kan om verschillende redenen nuttig zijn:

 • Medicijn- of middelengebruik (zoals drugs) tijdens de zwangerschap kan invloed hebben op je ongeboren baby.
 • Sommige medicijnen of middelen kunnen overgaan in de moedermelk. Daarom kun je het advies krijgen geen borstvoeding te geven.
 • Ook kan het noodzakelijk zijn de baby direct na de geboorte een aantal dagen in het ziekenhuis te observeren. Het is prettig als je van te voren weet wat je kan verwachten.

Heb je vragen over de POP poli?

Neem dan contact op met het secretariaat van de polikliniek Gynaecologie & Verloskunde waar de POP poli zich bevindt.

Gelre ziekenhuizen Zutphen

Onderdeel van Vrouw en Kind Centrum Zutphen

Den Elterweg 77

7207 AE Zutphen

tel: 0575 – 592 800 (maandag t/m vrijdag van 8.30-16.30 uur)

www.gelreziekenhuizen.nl/Gynaecologie-en-verloskunde-zutphen