Zwangerschap

Je verloskundige of gynaecoloog begeleidt je bij een kinderwens, tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Zij houdt jouw gezondheid en die van je baby in de gaten. Voor een optimale start van de zwangerschap, zorg voor je gezondheid vóór de conceptie. Kijk hier en hier voor meer informatie bij een kinderwens.

De eerste 12 weken van de zwangerschap is erg belangrijk. Er gebeurd veel in de ontwikkeling van het kindje, ook al zie je misschien nog niet veel. Kijk hier hoe een kindje per week ontwikkeld en zie waarom gezondheid erg belangrijk is.

Aanmelden

In de eerste 12 weken meld je je aan bij een verloskundigenpraktijk naar keuze. Zij zullen met  jou de eerste afspraken plannen, waaronder een intake gesprek. Hier is er ruimte voor al je vragen en zullen er ook veel vragen aan jou gesteld worden. Is er een reden om de zorg tijdens de zwangerschap in het ziekenhuis te vervolgen? Dan wordt dit besproken. Ook bespreken de verloskundigen en gynaecologen van  Gelre Zutphen eens in de zoveel tijd alle nieuwe aanmeldingen om de juiste zorg te kunnen bieden.

In de eerste 12 weken wordt ook gesproken over onderzoeken waar je voor kan kiezen. Dit is onder andere de screening op het syndroom van Down, Edwards en Patau en de 20 weken echo. Meer informatie hierover vindt je op www.pns.nl.

Vervolg

De verloskundige zal bespreken hoe de zorg tijdens de zwangerschap er verder uit zal zien. Is deze bij de verloskundige of in het ziekenhuis? Zijn er extra (bloed)onderzoeken aangewezen? Worden er extra groeiecho’s gemaakt?
Naast de controles en onderzoeken, bespreekt de verloskundige of gynaecoloog ook wat belangrijk is om te regelen tijdens de zwangerschap. Denk hierbij aan de erkenning als je niet getrouwd bent, kraamzorg regelen vóór 16 weken zwangerschap en inschrijven voor voorlichtingsavonden/cursussen.

Lees hier verder over zwangerschapsbegeleiding, (bloed)onderzoeken, gezond leven, seksualiteit, kwaaltjes, cursussen en wat te regelen.

Meer informatie op deze websites

De Verloskundige |  NVOG  | Zanzu  | Voedingscentrum | Prenatale screening  | Alles over zwanger