De bevalling

Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Zo kun je je beter ontspannen tijdens de bevalling. Als er geen sprake is van een medische indicatie, kun je kiezen of je thuis of in het ziekenhuis (geboortecentrum IZZI) wil bevallen.  Al deze plekken zijn veilig.

Er is veel informatie te vinden in folders, op internet, bij de verloskundige/gynaecoloog en bij cursussen. Kijk wat voor jou kan bijdragen aan de voorbereiding op de bevalling. Maak indien gewenst een geboorteplan samen met jouw zorgverlener.
Kijk hier voor de zaken die handig zijn om te regelen vóór de bevalling.

Waar kun je bevallen?

Als de zwangerschap normaal verloopt, is thuis een goede en veilige plaats om te bevallen. Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een bevalling in het ziekenhuis. Wil je graag in het ziekenhuis bevallen zonder dat daar een medische indicatie voor is? Dan kan je bevallen in het Geboortecentrum IZZI. Dit is een plek in het ziekenhuis Gelre Zutphen. Als er tijdens de thuisbevalling of poliklinische bevalling complicaties optreden, verwijzen wij je door naar de klinisch verloskundige en gynaecoloog.
Als er voor de bevalling al een medische reden bekend is, zal de bevalling altijd in het ziekenhuis onder leiding van een klinisch verloskundige en gynaecoloog plaatsvinden.

Niet elke verzekering vergoedt een bevalling in geboortecentrum IZZI volledig, controleer dit dus van te voren bij je verzekeraar.

Weet je nog niet waar je wilt bevallen? Kijk hier voor voor- en nadelen van een thuis/ziekenhuis bevalling.

Omgaan met pijn

Hoe kan je het beste omgaan met de pijn van de weeën? Hier is veel over te lezen, maar ook zwangerschaps- en bevallingscursussen kunnen jou hierbij helpen.
Omgaan met de pijn zonder medicatie 
Omgaan met de pijn met medicatie

Inleiden van de bevalling

Soms is het advies om vanwege een medische reden een bevalling eerder in te leiden. Kijk deze duidelijke filmpjes via de link voor meer informatie.

Inleiden van de bevalling

Mogelijkheden als je 41 weken zwanger bent

Belinstructies

Van je eigen verloskundige of gynaecoloog krijg je instructies wanneer je moet bellen als de bevalling begint. Dit is bij iedereen anders! Is het je eerste kindje of ben je al eerder bevallen? Is het kindje ingedaald of niet? Dit wordt altijd besproken voor 36 weken zwangerschap.

Krijg je weeën of verlies je vruchtwater of bloed vóór de 37 weken zwangerschap? Bel dan altijd je eigen zorgverlener!